Рязко намаляха сигналите и случаите на липса и недостиг на лекарства

...
Рязко намаляха сигналите и случаите на липса и недостиг на лекарства
Коментари Харесай

Пловдивски фармацевт: Липсата на лекарства и инсулин започва да намалява

Рязко понижиха сигналите и случаите на липса и дефицит на медикаменти през последните седмици. Това съобщи заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов пред медии през вчерашния ден, като фармацевти потвърдиха думите му. Самият той успокои всички българи в народен ефир с думите, че инсулин за българските пациенти ще има най-малко за два месеца.
Прочетете още
TrafficNews се свърза с пловдивски фармацевт по отношение на тематиката, който съобщи, че от два месеца все по-лесно се намират лекарства за диабетици, както и други медикаменти, които са били в недостик. По думите му това се регистрира след навлизането на електронната рецепта, той добави, че макар сложната акомодация на новата система, рецептите по скоро ще са по-добрия вид от хартиените такива. Самите фармацевти считат, че посредством електронните може да се следи по какъв начин вървят медикаментите за лекуване на диабет и да лимитира тяхното безотговорно разпределяне. Всъщност това демонстрира, че може би ще са сполучливата опция.

Въпреки значимите позитивни обстоятелства, на този стадий никой не е наясно какво тъкмо ще се случи с е-рецептите, само че се оферират разнообразни  варианти за усмиряване на страстите към тях, сподели още проф. Илко Гетов.

Пловдивчани обаче неведнъж алармираха до медията ни, че те съсздават голям безпорядък и те не са удовлетворени от навлизането на новата електронна процедура. Те считат, че са  съпътствани с доста проблеми.

„ Рецептите помогнаха да се спре неналичието на някои медикаменти, макар, че „ Tresiba ” към момента се намира мъчно.  Има обаче един безпорядък, който към момента не е изгладен и се постанова да връщаме пациенти непрекъснато, на някои от тях лекарството им би трябвало на момента ", сподели фармацевтът. 

Специалистът описа още, че постоянно пациенти, които идват от зъболекари, биват връщани. Например някои от стоматолозите не могат да оправят с стартирането на електронна рецепта и пишат на хартия, само че когато хората посетят аптеката, рецептата няма по какъв начин да бъде изпълнена.  

„ Днес да вземем за пример рецептите по Здравна каса нямаше по какъв начин да бъдат изпълнени до обяд, тъй като уеб сайтът на НЗОК бе блокиран. За жал много от хората, посетиха апетеката, само че бяха върнати, ” приключи фармацевтът.

От друга страна Министерството на здравеопазването скоро отправи  предложение на Българския лекарски съюз за гратисен интервал, в който електронните и хартиените предписания за антибиотици и медикаменти за диабет да се употребяват редом. От Лекарския съюз обаче отхвърлиха да са получавали такова предложение.

По време на среща със съсловната лекарска организация, провела се през вчерашния ден, от здравното министерство са предложили два разновидността за решение на проблемите с е-рецептите за антибиотици и антидиабетни лекарства, съобщи през днешния ден проф. Гетов. По думите му разумният период, в който   хибридният модел на определяне на медикаментите би трябвало да съществува, е най-много 2 месеца.

Гетов отхвърли да назове второто предложение, само че уточни, че " решението за връщането на хартиената рецепта, въпреки и за малко, е на Българския лекарски съюз  ".
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР